Blåfarvning & Jord

Jord og Blåfarvning

Hortensia har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden.
Hortensia skal gerne have en jordblanding til den sure side, hvorfor en blå eller lilla Hortensia bør have specialjord, for at bibeholde farven.
Er pH-graden omkring 6,5 eller højere (svagt sur til basisk jord), er det godt for pink og rød farve, mens den blå farve kræver en pH-grad under 5 (meget sur jord). Hortensia vokser bedst i muldet og luftigt jord. Det betyder, at jorden hvori planten skal stå, bør være godt løst og iblandes 20-40 % spagnum inden planten sættes i jorden.

SCHROLL sælger både specialjord og blåfarvning til blå og lilla Hortensia. 

For Blå Jord - klik på billedet for link til produktet:
Blaajord fritlagt


For Blåfarvning - klik på billedet for link til produktet:

StayBlue fritlagt

 

En blå Hortensia bliver typisk rosa, hvis den ikke opholder en passende mængde aluminiumsulfat og tilsvarende vil en lilla hortensia blive rød med tiden, hvis jorden ikke tilføres aluminium.
Aluminiumssulfat sænker pH-værdien i plantejorden, som øger plantens evne til at optage aluminium, og deraf farves blomsterhovederne blå. For at opnå en god blåfarvning af Hortensia er det en god idé at strø granulatet ud over jorden både forår og efterår – om foråret kan du med fordel vælge at udvande aluminiumsulfaten. Når der er en god blåfarvning på blomsterne bør man holde igen med aluminiumsulfaten. Blåfarvning af en rosa Hortensia sker ved, at et pigment i blomstens højblade optager og indarbejder aluminiumsulfat i sine molekyler og farver blomstens højblade blå. Hvis der ikker er sluminiumsulfat i jorden optager pigmentet det naturlige indhold af jern i jorden og Hortensia bliver derved rosa.

For rød jord findes et tilsvarende jordprodukt tilpasset hvide, rosa og røde hortensia.
For Rød Jord - klik på billedet for link til produktet:

Roedjord fritlagt

 

stine NY

 

Kontakt os

Stine Garbo Schroll

+45 20 33 37 44