Oprindelse

Hortensia har en interessant oprindelse. Den første Hortensia som blev opdaget og indført til haver, var den nordamerikanske Hydrangea arborescens, fundet og indsamlet af John Bartram helt tilbage i 1736.

De asiatiske Hortensia blev først opdaget i Japan og beskrevet af Elgelbert Kaempfer omkring år 1700, som var botaniker på Det Hollandske Østindiske Kompagni. På grund af de daværende meget strenge rejserestriktioner på udlændinge fra japanernes side, kunne Kaempfer kun én gang årligt besøge Tokyo og gå på plante-jagt, hvilket gjorde det overordentligt vanskeligt at botanisere.

Næsten 100 år senere, omkring år 1800, havde Carl Peter Thunberg en tilsvarende stilling som botaniker hos Det Hollandske Østindiske Kompagni. Japanerne havde fortsat de samme rejserestriktioner og frustreret over ikke at kunne bevæge sig udenfor øen for at søge efter nye arter,  udtænkte Carl Peter Thunberg en plan til at erhverve planter fra fastlandet. C. P. Thunberg erhvervede sig en ged og under påskud af at indsamle foder til geden, fik hans japanske tjenere lov til at gå ud og ”høste” i grønne områder på fastlandet. Blandt ”gede foder” var to planter, som han betegnede som Virburnum macrophylla, en hård kystplante, og Virburnum serratum, en mindre skovplante. Disse to skulle i virkeligheden vise sig at være det vi i dag kender som Hydrangea macrophylla og Hydrangea serrata.

Philipp Franz von Siebold (1797-1866) var den næste berømte plante-jæger, som involverede sig i Hortensia. P. F. Siebold var en tysk læge og øjenlæge, som også arbejdede for Det Hollandske Østindiske kompagni placeret i Deshima i Japan. Hans stilling gav ham tilladelse til at besøge patienter på det japanske fastland,  og under disse besøg botaniserede han langs vejen. I årerne 1823 til 1829 beskrev han en række nye arter af Hortensia i sin bog ”Flora Japonica”.

Siebolds betagelse af Japan og japansk kultur skulle ende med at blive årsag til hans bortvisning fra landet. Siebold havde, ved hjælp fra en japansk ven, fået lavet kort over Japan og fastlandet Amur, men da de japanske myndigheder fandt disse kort på Siebolds skib, da det grundstødte under et sejlads tilbage til Deshima, anså de dem som hemmelige dokumenter. Siebold blev fængslet og til sidst forvist fra Japan.

I år 1879 blev Charles Maries sendt fra England til Kina og Japan for at indsamle have-værdig planter. Han bragte to hortensia med tilbage fra Japan. Den ene var en form for de kystnære Hydrangea macrophylla med rand-blomst, den anden var en Hydrangea serrata. Disse hortensia blev efterfølgende bragt til Frankrig af en Monsieur A. Truffaut, og fra dette tidspunkt overtog franske gartnere et koncentreret forædlingsarbejde af Hortensia. Efterfølgende har mange andre europæiske forædlere sluttet sig til jagten på den perfekte hortensia, hvilket har bragt os til de Hortensia, som vi kender i dag.

mariolla

 

Kontakt os

Mariolla Dolleris Schroll

+45 28 47 90 50