Familie

Navnet Hydrangea blev valgt som slægtsnavn, fordi plantens frugter har form som et antikt vandkar. Hydrangea stammer fra græst hvor 'hydra' betyder vand og 'ageion' betyder kar. På den måde kan man altid huske, at Hydrangea er meget vandkrævende. 

Hydrangea har få slægtninge i planteverdenen og tilhører deres helt egen plantefamilie – Hydrangeacea.

Familiedetaljerne er som følger:

Populærnavn:    Hortensia  
Plantefamilie:   Hydrangeaceae 
 Slægt:   Hydrangea 
Art:    macrophylla, paniculata m. fl.
Sortsnavn:    den enkelte sorts navn

De Hydrangea macrophylla, der dyrkes i dag, er hybrider. Hybriderne er skabt gennem krydsbestøvede planter, hvilket giver anledning til mange forskellige planter. De bedste udvælges, hvilket kaldes en klon, som opformeres med stiklinger for at fastholde de samme genetiske kvaliteter.

 

Hydrangea arter

Hydrangea aborescens
Kaldes almindeligvis ’Den glatte Hortensia’ eller ’Amerikansk Hortensia’. Det er en træ-lignende art, der vokser op til 3 meter. En af to nordamerikanske arter.

Hydrangea aspera
En art fra Kina med behårede blade og randblomstrende. Den kan også blive 3 meter eller mere.

Hydrangea heteromalla
Kæmpe behårede blade, randblomstrende og vokser op til 5 meter. Himalaya hortensia.

Hydrangea macrophylla
Oprindeligt fra Japan og uden tvivl den mest populære og kendte af alle hortensia-arter. Navnet "macrophylla" betyder "store blade". Den er generelt mere kompakt i væksten og har mere blanke blade.

Hydrangea paniculata
Oprindeligt fra Japan og sydøst Kina. Behårede blade og vokser op til 6 meter.

Hydrangea quercifolia
Arten er fundet i de sydlige stater i det østlige USA, almindeligvis kaldet egeblad hortensia. Bladene ligner den amerikanske røde ege og den vokser op til 2 meter.

Hydrangea serrata
Arten kommer fra Japan og Korea, hvor den findes i skove. Bladene har en flosset kant som en savtakket kniv, og de vokser op til omkring 1 meter.

Klatre-Hortensia
Yderligere er der arter som anormala, seemannii (Mexico), serratifolia (Chile), schizophragma hydrangeoides (Japan) og Schizophragma integrifolium (Kina), der er grupperet som klatrende hortensia.